Wolk in mijn hoofd op Radio 1

Tijdens het programma De Wereld van Sofie op Radio 1 nam luisteraar Eveline contact op met Sofie om haar getuigenis te delen en onze website in de kijker te zetten.
Bedankt Eveline om jouw verhaal te delen en te helpen onze website te verspreiden bij een groot publiek!

Herbeluister het fragment hier.

Lees meer

“Ik ging mijn baby iets aandoen.” 1 op de 5 mama’s is na de bevalling diep ongelukkig: Delphine weet nu waarom

Liefst een op de vijf vrouwen ervaart na de bevalling klachten van een postnatale depressie. Ook Delphine voelde maandenlang niets voor haar baby’tje. Haar man sleurde ze mee in die hel, met als pikzwart dieptepunt de dag waarop Delphine vreesde voor wat ze met haar zoontje zou doen. “‘Lou, alstublieft!’, smeekte ik bij zijn bedje. Ik nam hem vast en riep kwaad: ‘Wat is dat toch met jou?”

Delphine is lid van de VZW Wolk in mijn hoofd en deelt haar verhaal in HLN. Het artikel is te lezen in de krant van 06/12/2023 en online via deze link: https://www.hln.be/nina/~a991c6e21/

Lees meer

Mamamanie – theatervoorstelling over een kraambedpsychose

Een jonge actrice wordt moeder. Ze voelt zich zo goed dat slapen niet meer hoeft. Bovendien blijkt ze opeens meertalig en in staat tot het bespelen van diverse muziekinstrumenten. Die jonge vrouw kan de hele wereld aan. Twee weken later wordt ze opgenomen op de afdeling psychiatrie, met lekkende borsten en zonder baby. Kraambedpsychose is de diagnose.

Hoe voelt het als er plots een deurtje opent in je hoofd waarachter alles mogelijk lijkt? En hoe keer je terug naar je vertrouwde zelf? Onder de vleugels van Wouter Deprez vertaalt Julie Delrue (Studio Orka, Chantal) haar verhaal naar de scene, spelend op de grens tussen comedy en theater.

Mamamanie is de eerste solovoorstelling van Julie Delrue, in coproductie met CC Brugge en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap. Na een intensieve creatie- en repetitieperiode ging de voorstelling in première in Theaterzaal Biekorf op 30 september 2023, gevolgd door een tournee langs diverse Vlaamse cultuurhuizen. Haast je naar www.juliedelrue.be voor de laatste tickets!

Credits

Concept en spel: Julie Delrue
Tekst: Julie Delrue en Wouter Deprez
Muziek: Benjamin Desmet
Coaching: Wouter Deprez
Lichtontwerp: Geert Vanoorlé
Outside eye: Ilse de Koe
Beeld: Benjamin Desmet
Foto: Alexia Leysen

Lees meer

Onze perinatale mentale gezondheidszorg: een debat

De perinatale periode is een heel kwetsbare periode…  1 op 5 vrouwen ervaart dan ook emotionele klachten waarbij een aanzienlijk deel van deze vrouwen ook te kampen heeft met psychische stoornissen. De Arteveldehogeschool en de vzw Wolk in mijn Hoofd organiseren daarom samen een debatavond rond deze kwetsbare fase.

Het thema bespreekbaar maken is dan ook de eerste stap tot verandering.

 

📅 Wanneer: 21 november 18-21u

📍 Waar: Campus Kantienberg, Voetweg 66 Gent

🔍Ontdek meer over deze inspirerende avond via de website van Artevelde: Onze perinatale mentale gezondheidszorg | Arteveldehogeschool Gent 🌐

 

#Arteveldehogeschool#PerinataleZorg #MentaleGezondheid #GezinnenEerst#Onderwijs #ToekomstigeMoeders #Bijscholing #LevenslangLeren #SamenSterk #Gezondheid #VZWWolkInMijnHoofd

Afbeelding

Lees meer

Online therapie voor angst en depressie tijdens en na de zwangerschap

Het Centrum voor perinatale mentale gezondheid van het UZ Gent en het Vlaamse Expertise Netwerk Perinatale Mentale Gezondheid lanceerden op 06/07/23  in de schoot van OnlinePsyHulp een website met informatie over perinatale depressie en angst en een online zelfhulptherapie. De therapie komt tegemoet aan de hulpvraag van ouders die psychische klachten ervaren in de periode vanaf de zwangerschap tot 1 jaar na de bevalling en is voorlopig enkel toegankelijk bij deelname aan wetenschappelijk onderzoek. 

1 op de 5 vrouwen kampt met psychische problemen in de perinatale periode, dat is de periode vanaf de zwangerschap tot 1 jaar na de bevalling. Slechts 1 op de 10 krijgt de juiste hulp.
Om tegemoet te komen aan de hulpvraag lanceren het Centrum voor perinatale mentale gezondheid van ons ziekenhuis en het Vlaamse Expertise Netwerk Perinatale Mentale Gezondheid een website met informatie over perinatale depressie en een online zelfhulptherapie.
‘We horen van zowel de vrouwen als hun partners dat de stap naar hulp niet eenvoudig is,’ vertelt psychiater prof. Gilbert Lemmens. ‘Enerzijds worstelen ze met praktische bezwaren zoals tijdgebrek, geen kinderopvang, te weinig financiële middelen of een taalbarrière. Anderzijds ervaren ze mentale obstakels zoals stigmatisering en weinig kennis over psychische hulp.’
De online therapie is gebaseerd op onderbouwde behandelmethodes en bestaat uit zes modules: ouderschap, relaties, zelfzorg, emoties, voelen en denken, en een houvastplan. Als je start met de therapie, neem je ook deel aan wetenschappelijk onderzoek naar de ervaring en effectiviteit ervan.
Lees meer

Als Moederdag voor jou geen feestdag is…

In bijna 60 landen ter wereld wordt op de 2de zondag van mei Moederdag gevierd. Een dag waarop moeders worden verwend en er wat extra aandacht gaat naar het moederschap.
Maar wat als je zwangerschap of het kersverse moederschap jou helemaal niet gelukkig maakt?

1 op 5 vrouwen kampt met mentale problemen tijdens de perinatale periode. Angst en depressie starten vaak al tijdens de zwangerschap. De klachten worden echter niet altijd (h)erkend. Zelfs gezondheidswerkers zijn zich niet altijd bewust van deze problemen. Naast het bewustzijn durven zwangere vrouwen en/of jonge mama’s geen hulp zoeken. Want hoor je immers niet blij te zijn met jouw zwangerschap en/of schattige baby? Schaamte, schuldgevoelens, evenals angst vormen vaak een drempel om hulp te zoeken. Maar ook praktische bezwaren, zoals niet weten waar je terecht kan voor de juiste hulp, zorg voor andere kinderen, tijdsgebrek, … bemoeilijken het hulp zoeken.

Praat erover! Zoek hulp! Dat is de eerste stap naar verandering.

Bekijk het volledige filmpje hier.

Lees meer

Zorg voor een mooie start, drink geen alcohol tijdens de zwangerschap!

Door geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap, geef je je ongeboren kindje de beste start. Bezorgd of vragen over alcohol tijdens de zwangerschap? Bespreek het met een arts of zorgverlener, of stel je vraag aan De Druglijn. Meer informatie: www.druglijn.be/tips-en-advies/zwangerschap

Lees meer

Waarom ouderschap op onze zenuwen werkt

Hoe hard nieuwe ouders zich ook voornemen om ‘te genieten’, in de praktijk overheerst in een jong gezin vaak stress. Wat gebeurt er precies in onze hersenen als we ons geduld verliezen? En waarom voelt ontspannen als een opgave? Professor Marie-Anne Vanderhasselt schreef er een boek over. In De Standaard verscheen op 5 november een interview met de professor over haar boek.

Lees meer

Vroedvrouw uit Haasdonk maakt podcast rond de schaduwkant van zwangerschap

Een kind op de wereld zetten zou één van de mooiste momenten van je leven moeten zijn volgens veel moeders. Maar er zijn ook vrouwen die na de zwangerschap niét gelukkig zijn. Postnatale depressies, faalangst of schuldgevoel steken dan weleens de kop op. Die thema’s snijdt Evy De Bock uit Haasdonk aan in haar podcast Buikgewoel. Ze belicht het mentale luik van zwangerschap en ouderschap. Wij volgden haar naar één van haar gasten in de psychiatrische moeder baby-eenheid in Karus in Gent.

 

Lees meer

Hoe we vandaag naar moederschap kijken: “Een festival aan keuzes en normen waar je niet allemaal aan kan voldoen”

Hoe we vandaag naar moederschap kijken: “Een festival aan keuzes en normen waar je niet allemaal aan kan voldoen”

Moederdag vandaag, een topdag voor bloemen- en pralinewinkels. Sociale media staan vol met lofberichtjes, foto’s van in meer of mindere mate gelukte kinderknutsels en zeemzoete rijmpjes en quotes. Mama als zorgende, warme, betrokken figuur. De achterkant van het verhaal: een heel grote druk en verantwoordelijkheid. “Het moederschap is intensief en geïsoleerd geworden, een festival aan keuzes, een vat vol tegenstrijdigheden”, zegt historica Noëmi Willemen. “De expertise die je moet hebben, is groot.”

Lees meer